Wat is jouw “way of life”?

Wat is belangrijk in jouw leven? Voor mij is dat bewust leven, leven in het moment, omgaan met wat er in je leven gebeurt.
Het afgelopen jaar was dit een uitdaging, opeens zag “de wereld” er anders uit met een nieuw virus wat voor beperkingen in ons doen en laten zorgde. Hoe ga ik daar mee om?

In de yogafilosofie heeft Patanjali de Yoga Sutra’s geschreven. De Sutra’s hebben als doel mensen te helpen een rustige geest te krijgen. De Sutra’s zijn korte verzen die uitleggen wat de geest doet en waarom het goed is deze tot rust te brengen. Dit wordt uitgelegd aan de hand van verschillende levenswijsheden die je in je dagelijks leven kunt integreren. Deze wijsheden hebben overeenkomsten met de 10 geboden die men in het Christelijk geloof als leidraad hanteert.
Wat ik mooi vind is dat men onafhankelijk van het leefgebied op aarde, ongeveer dezelfde waarden naleeft in de verschillende geloven/stromingen die er zijn. Een samenleving functioneert ook alleen als iedereen dezelfde waarden naleeft. Hoe gaan we met elkaar om?

Een onderdeel van de Sutra’s zijn Yama’s, wat regulering of zelfbeheersing betekent. In de yogafilosofie is je op een zachtaardige manier gedragen iets wat in de Yama’s naar voren komt.

1. Ahimsha, wat geweldloosheid betekent. Doe jezelf en anderen geen pijn. Geweldloosheid gaat over niet doden, maar ook over de taal die je gebruikt. Door minder gewelddadige taal te gebruiken en te spreken vanuit je hart. Ook je reactie op mensen die dit wel doen, speelt hierin mee. Heb compassie met de mensen en kijk verder dan je eerste oordeel….
In de beginfase van de corona keek ik heel veel talkshows, ieder had zijn mening, vaak negatief. Ik had steeds meer moeite om in slaap te komen…
Nu kijk ik selectiever naar wat ik kijk op t.v. en de hoeveelheid informatie die ik via andere media tot me neem, beperkt ik.
We hebben ook allemaal onze innerlijke criticus. Een stemmetje dat zegt dat het beter, mooier of liever kan. Dit stemmetje herkennen, je bent niet wat je denkt en misschien kun je het op den duur liefdevol omarmen. Accepteren wat er is en wie je bent.

2. Satya, de waarheid spreken.
Een mening is altijd gekleurd door zijn of haar belevingswereld. Leven vanuit jouw waarden en eerlijk zijn tegen jezelf en anderen.
Tijdens de yogales zeg ik regelmatig luister naar je lichaam. Hoe lastig is dit? Doe je dit wel? Op zoek gaan naar de waarheid van je lichaam, per dag kan dit verschillen.

3. Asteya, niet stelen.
Geen dingen nemen die niet van jou zijn. Accepteren wat je hebt en niet streven naar zaken die niet van jou zijn. We vergelijken ons vaak met anderen. Ook op de yogamat, ieder lichaam is anders. Wat als affirmatie (positieve boodschap voor jezelf) kan werken is “ik leef in dankbaarheid voor alles wat ik heb.” In deze tijd kan het oh zo lastig zijn positief te blijven, hoop te houden, lichtstraaltjes te zien. Wat kan helpen is dankbaarheid, elke dag de dag hiermee beginnen of mee eindigen, waar ben je dankbaar voor, wat zijn je kleine of grotere geluksmomenten. Je leven accepteren zoals het is. Alles verandert, leef in het nu, geniet en pluk de dag!

4. Brahmacarya, gematigd leven.
In deze periode waarin er geen feestjes zijn, geen concerten, niet uit eten wordt een gematigde levensstijl van ons verwacht. Wat levert deze periode je op, waarin “saaiheid” en rust de overhand hebben. Zet je energie op een juiste manier in, terug naar dat wat echt belangrijk is.

5. Aparigraha, minder willen bezitten.
Alleen kopen wat je echt nodig hebt en het verschil zien tussen wat je nodig hebt en wat je wilt hebben om te hebben. Het hebben van economische voorspoed zorgde ervoor dat we kochten omdat het kan, we het willen hebben. Nu meer mensen minder te besteden hebben
door deze crisis worden mensen ook creatiever, gaan spullen verkopen, kunnen met minder gelukkig zijn. Als je voorbij bezit kunt kijken, ontdek je wat je hier op aarde komt brengen.

Denk er eens over na, hoe is het momenteel in jouw leven. Het kan inderdaad niet meevallen, dit hoor ik vaak om me heen.
Dit ervaar ik zelf ook. Hoe ga je ermee om? Zwelg je daarin, blijf je in dit niet-meevallen-gevoel hangen of laat je tranen, neem je een diepe zucht en ga je door. Focus je op wat wel kan, op het positieve zo komen we samen verder. Hopen, vanuit liefde, dromen en leven in het nu.

Yoga, meditatie, dansen en wandelen in de natuur helpt me weer in het hier en nu te komen. Misschien kan dit jou ook door deze periode heen helpen.
Live yogalessen geeft Zunne yoga tot en met 9 februari niet, wel is het mogelijk een yogales/stoelyoga les online af te nemen.

“Geef me de kracht te veranderen wat ik kan veranderen: de berusting te accepteren wat ik niet kan veranderen: en de wijsheid om het verschil te zien.” – Reinhold Niebuhr.

– Geluk in 8 koppen thee- Irene van Gent –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *