Staan en opvallen

Het is de week van de opvoeding. Voor deze bijzondere week kreeg ik een fijne opdracht: ik werd gevraagd om filmpjes te maken voor diverse doelgroepen. Deze filmpjes worden door de opdrachtgevers online aangeboden.
De doelgroepen zijn mama en baby, ouder en peuter/kleuter, kinderen van 6-10 jaar en tieners. Het werd een breed aanbod met hele verschillende filmpjes. Ik kon mijn creativiteit de vrije loop laten gaan. Het thema staan en opvallen heb ik in de filmpjes verwerkt. Eén doelgroep licht ik hieronder toe.

Als je naar opvoeding en ouderschap kijkt en je bent mama geworden van een baby, was het eerste wat in me opkwam moed!
Passend bij het thema staan en opvallen. Je baby leren kennen, wat betekent het gedrag van het kind. Daar de tijd voor mogen nemen, fouten durven maken.
Na enige maanden leer je elkaars “taal” beter te verstaan. Leer je signalen van het kind te interpreteren.
Bijvoorbeeld wanneer je als moeder geluiden maakt, lacht, het kind aanraakt en aankijkt, zullen vaak bij de baby van enkele maanden, als de baby alert is, reacties van plezier opgeroepen worden. Wanneer de baby hier genoeg van heeft, draait de baby zijn gezicht weg en kijkt naar opzij. Je zult dit als moeder als een teken opvatten dat de baby niet verder op deze manier gestimuleerd wil worden en zult de baby enige tijd rust gunnen, alvorens weer proberen tot interactie met hem te komen.
Als we de koppeling maken naar moed, zien we het volgende.
Moed verandert angst in vastberadenheid. Wat kan het fijn zijn om te beseffen dat je fouten mag maken, dat je de tijd mag nemen om elkaar te leren kennen. Je kunt herstellen en het weer opnieuw proberen. Hiervoor heb je als ouder moed nodig. Je niet schuldig voelen als je het even niet weet, het een keer “mis” gaat. Moed geeft je kracht.

Wat mijzelf hoop, kracht en zelfvertrouwen geeft in mijn leven is in te zien dat niet alles perfect hoeft.
Dit geeft lucht, dit lucht op en zorgt misschien ook voor een zucht waardoor je spanning los kunt laten. De tekst van Leonard Cohen heeft mij al meerdere malen in mijn leven lucht gegeven: “There is a crack in everything, that’s how the light get’s in. In alles zit een barst, zo komt het licht naar binnen. Omarm de breuken in je leven en wees lief voor jezelf.

Besteed aandacht aan zelfzorg. Zo kom ik weer bij de ouder terug. Hoe zorg je goed voor jezelf? Neem op een dag even pauze, adem bijvoorbeeld drie keer bewust dieper in en uit. Dit helpt je om even stil te staan. Denk hierbij aan iets fijns. Dit brengt een glimlacht op je gezicht. Een glimlach, welke we tegenwoordig zo goed kunnen gebruiken. Waar geniet je van, waar wordt je blij van? Een wandeling of een massage door een schoonheidsspecialiste. Wanneer heb je hier bewust bij stil gestaan en voor jezelf gezorgd zodat je daarna er weer voor je kind (de ander) kunt zijn.

Opvoeden kan hard werken zijn, soms met vallen en opstaan. Door juist met moed in de kwetsbaarheid te duiken, door te erkennen dat je het soms ook allemaal even niet meer weet. Hulp in te schakelen waar nodig. Je beseffen dat je er niet alleen voor staat, maakt dat je juist sterker staat, opvalt en het op je eigen manier doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *