_DSC3532 Stoelyoga

Stoelyoga is geen aparte yogastroming. Het zijn vooral yogahoudingen van de mat
vertaalt naar een stoel. Bij stoelyoga worden alle houdingen op en rond de stoel
uitgevoerd. Bij staande oefeningen wordt de stoel vaak gebruikt als steun bij balansoefeningen of als hulpmiddel om een houding te vergemakkelijken of juist te intensiveren.

Stoelyoga is voor iedereen, hoewel het vooral voor ouderen en fysiek beperkten uitermate geschikt is.
Beweging levert een belangrijke bijdrage tot het behoud van lichamelijke en geestelijke fitheid op leeftijd.
Stoelyoga is een fijne en veilige manier om te blijven bewegen tot op zeer hoge leeftijd, terwijl men de lichaamsgrenzen leert accepteren. Stoelyoga maakt niet alleen het lichaam fitter, ook de geest wordt kalmer door rustgevende adem-en meditatie oefeningen.

Een stoelyoga les bestaat uit ontspannings-en ademhalingsoefeningen, rek-en strekoefeningen, versterkende oefeningen, lichaamshoudingen, (zelf)massage, stoelyogadans, concentratietechnieken en meditatie.

Een yogales is erop gericht om spieren en gewrichten soepeler te maken en de doorbloeding te verbeteren.
De oefeningen worden op een rustige manier uitgevoerd. Je leert spanning los te laten en je concentratie en motoriek verbeteren. Je word je bewust van je lichaam en leert signalen als stress en vermoeidheid eerder herkennen. Tijdens deze lessen staat ook het respecteren van je eigen mogelijkheden centraal en wordt er creatief omgegaan met eventuele beperkingen. Ontspannen en genieten staan voorop en belangrijk om te onthouden: al zijn de bewegingen nog zo klein, de lichamelijke en geestelijke gezondheid zal verbeteren bij regelmatige beoefening.

Stoelyoga is geschikt voor iederen
! Niet alleen voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking.
Ook voor scholieren en mensen met een zittend beroep is stoelyoga ideaal!

 

 

Stoelyoga voor mensen met dementie

Binnen een zorginstelling geef ik wekelijks yoga aan mensen met dementie.

Een éénvoudige en plezierige manier van bewegen. Elke week is de basis van deze les gelijk en geef ik de les met liefde. Zo prachtig vind ik het om te zien dat mensen tot rust komen, genieten van het bewegen en benoemen dat het rustgevend is.

Ieder doet op zijn eigen manier mee. De les werkt verbindend en geeft plezier en ontspanning. Het zingen van muzikale juweeltjes en het luisteren naar klassieke muziek roept herinneringen op. Deelnemers lijken zich beter te voelen, ze glimlachen vaker en hebben meer interactie met hun omgeving. Graag vertel ik je meer over stoelyoga voor mensen met dementie of kom op jouw instelling een les geven.

Bedrijfsyoga

Tussen de middag 20 minuten yoga in je pak en op schoenen met hakken!
Mind-Walk voor bedrijven® is ook een mogelijkheid om medewerkers mentaal en lichamelijk fit en vitaal te houden.
Werknemers die genoeg bewegen zijn gezonder, creatiever en productiever. Ook zijn ze minder vaak ziek. Als ze wel ziek worden, zijn ze eerder beter. Werknemers krijgen meer energie en een betere nachtrust. Daarnaast lopen ze minder risico op hart-en vaatziektes, diabetes en overgewicht. Beweging zorgt ervoor dat mensen productiever zijn op hun werk en het werk leuker vinden.