Zachte Herstel-Yoga


Zachte Herstel Yoga is een zachte en ontspannende vorm van yoga. Geschikt voor mensen die lichamelijk en/of geestelijk (tijdelijk) extra belast zijn (herstellend na een periode van ziek zijn).

Zachte Herstel Yoga helpt je tijdens en na de behandeling van kanker en kan lichamelijke en psychische klachten verlichten bij/na kanker.
Zachte Herstel Yoga kan helpend zijn bij chronische aandoeningen zoals COPD, vermoeidheidssyndroom, aandoeningen van rug-nek-schouders, fibromyalgie, slapeloosheid, Long-Covid, stress etc.
Zachte Herstel Yoga kan vermoeidheid, slapeloosheid, pijn, stress, angst, depressie en concentratieproblemen verminderen.

Hoe ziet een Zachte Herstel yogales eruit?
De les: We starten de les met een ontspanningsoefening (meestal liggend).
We nemen de tijd om te bewegen, starten langzaam op en de bewegingen zijn rustig, zacht en toegankelijk.
Onderdelen van de les zijn: bewegen, mindfulness, adembewustzijn/oefeningen, ontspannen, yoganidra, klankoefeningen en visualisatie.
Met mildheid en compassie kijken naar. Zachte flows, zoals een maangroet kan deel uit maken van de les.
De oefeningen zijn zonder vorm van enige prestatie, je mag genieten van de traagheid.

“Zachte Herstel-Yoga gaf mij meer bewustwording: wanneer ik rust mag nemen, wanneer ik rustig wordt, maar ook meer soepelheid en veel ontspanning”.- Mariëlle-

“Doordat het tempo wat lager ligt, lukt het me beter om me op mijn adem te kunnen focussen. Fijne ontspannen sfeer” – Rianne-

Tijdstip:
Woensdagochtend: 9.00 – 10.15
donderdagavond 19.00- 20.15

Werkwijze:
Deelname start altijd met een intake en een privé yogales.
Hier onderzoeken we jouw mogelijkheden en wensen.

Als Zachte Herstel-yoga geschikt is voor jou kun je kiezen voor individuele begeleiding of groepslessen.

Rustige hatha yoga

De basis van deze les is Hatha Yoga.
Op een zachte manier creëren we flexibiliteit, balans en kracht.
We starten meestal de les met een meditatie; mindfulness/concentratie oefening, gevolgd door een warming up.

Gedurende de les wisselen inspanning en ontspanning elkaar af.
Inspanning in de zin van statische yogahoudingen; waarin we langer verblijven en de aandacht op het lichaam en de adem is gevestigd.
Of rustige, éénvoudige dynamische reeksen; zoals de aardegroet of een serie uit de Dru yoga.
Ontspanning in de vorm van meditatie en ademoefeningen en de liggende eindontspanning aan het eind van elke les. Ook tussen de verschillende houdingen door worden rustmomenten ingebouwd.

Er is in deze les veel aandacht voor de adem, verschillende meditatie momenten en het soepeler maken van spieren en gewrichten.

Deze les is geschikt voor iedereen.
Er worden opties gegeven voor intensievere houdingen.

“Ina geeft op een hele afwisselende manier les. Ze geeft goed aan hoe je een oefening zwaarder of lichter kan maken. Zo kan een ieder meedoen op zijn of haar niveau.”

“Wat ik fijn vind aan de lessen is de ontspanning, het samenzijn met elkaar en jezelf mogen zijn” -Roelinda-

“De yogalessen van Ina hebben een fijne opbouw waarbij inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. Oefeningen, meditaties en teksten sluiten naadloos op elkaar aan. De yogalessen helpen mij om in balans te blijven.”

“Ik geniet van elke les. Heerlijke oefeningen, fijne meditatie” – Jeanne –

Tijdstip:
Maandagavond: 19.00 – 20.15
Dinsdagochtend: 10.30- 11.45

Yoga is voor iedereen:

ongeacht geslacht, leeftijd, lenigheid en ervaring. Iedereen oefent op zijn eigen manier; binnen de mogelijkheden van zijn of haar lichaam.
Het gaat om de persoonlijke ervaring en beleving.

Je kunt door yoga meer rust vinden, het kan stress verminderen en de lenigheid kan toenemen.

De ademoefeningen helpen het hoofd leeg te maken en de concentratie te verbeteren/ je voor te bereiden op de eindontspanning.
De yogahoudingen en ontspanningsoefeningen als een bodyscan zorgen ervoor dat je je bewuster wordt van je lichaam, je lichaamsbesef neemt toe.

Er wordt gebruik gemaakt van oefeningen uit de mindfulness wat je meer leert zijn in het hier en nu. Naast hatha yoga als basis, maak ik in mijn lessen gebruik van oefeningen uit de Dru yoga, Tibetaanse yoga, Kundalini yoga en yoga nidra.