Let op nieuw!!: Vanaf 30 november maandelijks Herstel-Yoga bij kanker
Locatie: Sigrid’s Garden, Meindert van der Thijnensingel 4 “Zwichelstee”
Donderdag 30 november 10.15- 11.00
Donderdag 21 december 10.15 – 11.00
Aanmelding
openingstijden: elke donderdag 10.00 – 16.00
Sigrid’s garden is een centrum voor leven met en na kanker. Mensen kunnen praten over kanker of praktische vragen en adviezen bespreken.
Wees welkom en stap binnen voor een kop koffie/thee en een goed gesprek.

 

Je wereld staat stil……….
Als je het bericht krijgt dat je kanker hebt, staat je wereld stil.

Emoties als ongeloof, boosheid, verdriet, angst en machteloosheid kunnen je overspoelen.
Tegelijkertijd komt er in korte tijd veel op je af. Je gaat over op de overlevingsmodus en ondergaat zware behandelingen. Er is dan weinig ruimte om het te verwerken.

Herstellen na kanker
Herstel-yoga ondersteunt je herstel tijdens en na behandelingen voor kanker. Door de zachte oefeningen ervaar je een diepe ontspanning. Stap voor stap bouw je weer kracht en vertrouwen op in je lichaam. Klachten als vermoeidheid, slapeloosheid, stijfheid en pijnklachten kunen verminderen. Ook leer je beter om te gaan met angst, piekeren, stemmingswisselingen en sombere gevoelens. Zo kan Herstel-yoga je kwaliteit van leven verbeteren.

Hoe ziet een les eruit?
Herstel-yoga is niet hetzelfde als “gewone” yoga. Het is een zachte, helende yoga speciaal ontwikkeld voor mensen met of herstellende van kanker of een chronische aandoening. Herstel-yoga maakt gebruik van veilige en effectieve mind-body technieken:
* houdingen en zachte bewegingen (yoga asana’s)
* oefeningen om de ademhaling te verbeteren (kalmerende ademtechnieken)
* ontspanningsoefeningen
* meditatie en mindfulness
* oefeningen om milder naar jezelf te worden

Alle oefeningen zijn rustig, zacht en veilig en worden aangepast aan jouw mogelijkheden. Lichaam en geest krijgen ruimte en tijd om te ontspannen en te herstellen. Hierdoor kan het immuunsysteem beter gaan werken en word je zelf-herstellend vermogen versterkt. Stress en ontstekings-reacties in het lichaam gaan omlaag. Zo kan Herstel-yoga de kwaliteit van leven verbeteren.

Herstel-yoga doen we individueel of in kleine groepen. Zodat er voldoende persoonlijke aandacht is in een veilige omgeving.
Een Herstel-yogales duurt 75 minuten.
Na afloop van de les wordt er een kopje thee geschonken en is er gelegenheid om nog even te praten of in stilte te genieten.

Meer informatie
Wil je meer informatie over Herstel-yoga of kennismaken met de docente? Neem gerust contact op.
Deelname start altijd na een persoonlijke intake en een privé yogales. Hierin onderzoeken we jouw mogelijkheden en wensen. Deze les wordt vaak als een “cadeautje” voor jezelf ervaren.
Als Herstel-yoga geschikt voor je is, kun je kiezen voor individuele begeleiding of groepslessen.

Herstel-Yoga lestijden:
woensdag 9.00- 10.15
donderdag 19.00 – 20.15

De kosten worden nu nog niet vergoed, maar in de nabije toekomst waarschijnlijk wel. Kijk voor actuele prijzen hier. Ook kun je gebruik maken van de Doemee-webwinkel als u in de Gemeente Coevorden woont en een laag inkomen hebt

.

Omdat Herstel-yoga niet hetzelfde is als “gewone” yoga, zijn herstel-yoga docenten hiervoor speciaal opgeleid. De docente; Ina Rozema is oncologisch geschoold en te vinden in het Kwaliteitsregister Yoga bij Kanker en de verwijsgids kanker van Integraal Kanker Centrum Nederland.

“Integrative medicine”
Herstel- yoga bij kanker is ook onderdeel van het “integrative medicine” gedachtengoed. Een holistische visie op gezondheidszorg. Hierin wordt reguliere zorg gecombineerd met complementaire methodes die bewezen effectief en veilig zijn. De nadruk wordt niet gelegd op ziekte en bestrijding van symptomen, maar op gezondheid en welbevinden.
In onze regio is het Isala ziekenhuis in Zwolle vooruitstrevend hierin.
Er is een polikliniek integratieve zorg in 2021 van start gegaan. Op het spreekuur van deze nieuwe polikliniek kunnen patiënten terecht die een oncologische behandeling hebben ondergaan en vragen hebben rond aanvullende zorg buiten het ziekenhuis. Je krijgt advies over wat je naast het behandeltraject in het ziekenhuis nog meer (zelf) kunnen doen.
De adviezen bestaan vaak uit leefstijlpijlers, slaap, voeding (en supplementen zoals bijvoorbeeld wietolie) ontspanning, beweging, sociaal en zingeving.
Yoga past perfect binnen deze adviezen en wordt vaak geadviseerd bij stress, angstklachten, pijn en slaapklachten en om de kwaliteit van leven te verbeteren.
Het Isala is het tweede ziekenhuis in Nederland wat deze zorg biedt.

.

 

https://www.artsenleefstijl.nl/

Wetenschappelijke onderbouwing
Herstel- Yoga is een mind-body herstel methode waarvoor overtuigend wetenschappelijk bewijs is. Meer informatie en wetenschappelijke referenties over de effecten bij kanker vind je op de website van de stichting yoga en kanker.