Herstel-yoga bij kanker

Begin juni heb ik succesvol de specialisatie Herstel-yoga bij kanker afgerond. Het is een erkende tiendaagse specialisatie door de Vereniging Yogadocenten Nederland. Deze specialisatie is ontwikkeld door Dr. Peter Haima, medisch bioloog, yoga & mindfulness docent in samenwerking met Dr. Ines von Rosenstiel, Integrative Oncology specialist in het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis en het Haga ziekenhuis in Den Haag.

Yoga bij kanker is niet hetzelfde als de diverse yogavormen die worden beoefend door ‘gezonde’ mensen. Daarom dien je als yogadocent die mensen met kanker begeleidt hiervoor goed opgeleid te zijn. Het is nodig dat je kennis hebt van de meest voorkomende vormen van kanker, de behandelingen en de klachten die ontstaan t.g.v. de ziekte en behandelingen. En dat je weet met welke zaken je speciaal rekening moet houden om veilig en effectief mensen met kanker te begeleiden. Yoga kan enorm ondersteunend zijn voor mensen met kanker, het is een goede aanvulling op de reguliere zorg. Yoga geneest de ziekte niet, maar kan helpen bij het herstel en de verwerking ervan. Na afronding van deze specialisatie kan de yogadocent zich aansluiten bij het  kwaliteitsregister ‘Yoga bij kanker

Wat mij bracht bij deze specialisatie is drieledig. Ik merk dat ik ouder word, ook in het lesgeven merk ik dit; op zoek naar een minder fysieke vorm van yoga. Daarnaast heb ik jaren in de jeugdzorg gewerkt en heb ik de 4 jarige yogadocent opleiding bij NamoNamah in Westerbroek in 2018 afgerond. Deze twee zaken hulpverlening en yoga is waar mijn passie ligt, waar ik blij van word om dit te combineren. Ook waar ik voor sta; er mag meer met yoga/mindfulness/body-mind technieken worden gewerkt binnen de zorg! 
Daarnaast is mijn vader in 2011 overleden. Hij had chronische leukemie, huidkanker en diverse andere chronische aandoeningen. Ik was mantelzorger en ging vaak met hem mee tijdens trajecten/behandelingen in het ziekenhuis. Bij het opzetten van deze specialisatie H-yoga, trok dit meteen mijn interesse. Toen ik me opgegeven had voor de tweede lichting, kreeg mijn schoonmoeder acute leukemie. Zij overleed binnen twee maanden….
Daarna was er bij mij twijfel ; wil ik deze specialisatie nog wel volgen….komt het niet allemaal heel dichtbij…..heb ik de energie ervoor…is dit passend nu…..
Na een half jaar voelde ik dat het goed was om de specialisatie te volgen. Mijn schoonmoeder zat bij mij op yogales. Ze vertelde vaak hoeveel baat ze had bij vooral de ademoefeningen als ze door de scan moest.

De opleiding zag ik als een cadeau voor mezelf en een cadeau voor de mensen in mijn lessen. Inmiddels geef ik aan twee groepen Zachte, Herstel-Yoga waarin mensen met/na kanker zitten, mensen met chronische klachten en mensen die het fijn vinden om het rustig aan te doen. Herstel-yoga kan volgens mij betekenen voor mensen met kanker en andere aandoeningen dat je tijdens de les in de ontspanningsmodus komt en er ruimte komt voor herstel. Een stuk zelfkennis, je komt in beweging en ontmoet anderen waar je je in kunt herkennen/verhaal bij kwijt kunt. Deze week zag ik dit na de les waar mensen met Long-Covid klachten ervaringen uitwisselden.

Terug naar de specialisatie. Half juni werd ik gevraagd door Peter of ik een rol wilde spelen bij deze specialisatie voor yogadocenten en me geleidelijk verder te ontwikkelen tot co-trainer. Ik merkte dat ik blij werd van de vraag en na overleg met het thuisfront heb ik ja gezegd….. een prachtige nieuwe stap, die aansluit bij mijn passie; hulpverlening en yoga. Samen met Corrine Schot zal ik vanaf oktober als assistent trainer bij de specialisatie Herstel-yoga bij kanker aanwezig zijn.

“Integrative medicine”
Herstel-Yoga bij Kanker is ook onderdeel van het “integrative medicine” gedachtengoed. Een holistische visie op gezondheidszorg. Hierin wordt reguliere zorg gecombineerd met complementaire methodes die bewezen effectief en veilig zijn. De nadruk wordt niet gelegd op ziekte en bestrijding van symptomen, maar op gezondheid en welbevinden.
In onze regio is het Isala ziekenhuis in Zwolle vooruitstrevend hierin.
Er is een polikliniek integratieve zorg in 2021 van start gegaan. Op het spreekuur van deze nieuwe polikliniek kunnen patiënten terecht die een oncologische behandeling hebben ondergaan en vragen hebben rond aanvullende zorg buiten het ziekenhuis. Je krijgt advies over wat je naast het behandeltraject in het ziekenhuis nog meer (zelf) kunnen doen.
De adviezen bestaan vaak uit leefstijlpijlers, slaap, voeding, (en supplementen zoals bijvoorbeeld wietolie) ontspanning, beweging, sociaal en zingeving.
Yoga past perfect binnen deze adviezen en wordt vaak geadviseerd bij stress, angstklachten, pijn en slaapklachten en om de kwaliteit van leven te verbeteren.
Het Isala is het tweede ziekenhuis in Nederland wat deze zorg biedt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Zachte Herstel-Yoga lessen die ik geef, neem gerust contact op. Ik vertel je graag meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *