Loslaten….

Het thema van de yogalessen van deze week is loslaten.
Loslaten wat is dat nu eigenlijk? Loslaten betekent dat jij zaken die jou niet langer dienen laat gaan. Soms moet je zaken laten gaan, vooral wanneer deze tijd, energie en geluk vragen. Gebeurtenissen kunnen je energie vasthouden, mensen en voorwerpen ook. Bijvoorbeeld iemand heeft jou 20 jaar geleden pijn gedaan, je denkt daaraan en het triggert je nog steeds. Je voelt pijn, lijden.……een worsteling. Iemand heeft iets van je afgepakt of een plek kan je stress veroorzaken. Dit kost energie.


Herkenbaar; ik gaf vorige week les op de camping en halverwege de les ging een deelnemer weg. Ze stopte de les te volgen, vertelde dat ze iets anders had verwacht en liep weg. Ik kon haar nog net een fijne dag wensen. Het was immers midden in de les, dus lang hierbij stil staan kon ik niet. Terwijl ik vol vragen zat….Ik heb wel even tijd genomen om de aandacht naar mijn adem te brengen. De verbazing kon ik omzetten naar het concentreren op het les geven.
Na de les, de dag erna en de week erna bleef dit in mijn hoofd rondspoken. Bijzonder hoe het dan werkt hé, 8 tevreden mensen op de yogamat, maar die ene blijft in mijn hoofd. Inmiddels weet ik waar het mee te maken heeft, ik kan het niet de hele wereld naar de zin maken (zou ik wel graag willen:-)), ik wil het graag goed doen. Voelt als falen naar de ander toe, dus weer leren dichtbij mezelf te blijven en het voor mezelf doen, zijn. Het is prima wie ik ben en hoe ik het doe, dat ben ik en dat past bij mij. Levenslessen ze blijven langs komen, hoe is dat bij jou? Ben je je er bewust van? Mechanismen die misschien vroeger werkten, die je nu niet meer dienen….

In de yogales van deze week brachten we de aandacht van loslaten naar je kracht terug vinden. Dat is precies wat dan belangrijk is! Hoe krijg je je energie weer terug en kun je met zelfvertrouwen in je eigen comfortzone staan. Met yoga creëren we vrijheid in ons lichaam door te bewegen, vrijheid in ons denken door te mediteren, affirmaties toe te passen. De adem speelt hierbij een belangrijke, verbindende rol.
Door los te laten begin je met een schone lei: je krijgt pure vrijheid. Vrijheid om beslissingen te nemen, vrijheid om opnieuw te kiezen. Dat voelt goed!! Loslaten geeft ruimte.

Bewustwording van hetgeen je los wilt laten is de eerste stap: beseffen dat iets niet goed is. Dit kan soms heel tegenstrijdig voelen. Het leven kan plotseling afschuwelijk zijn. Door stil te staan en er naar te kijken wat er gaande is, help je het erkennen dat er iets mis is.
Gewoon doen is de volgende stap. In het diepe springen.
Vervolgens accepteer je wat er gebeurd is. Geef de emoties een plek en ga verder. Schrijven (een dagboek) kan hierbij helpend zijn, je gedachten op papier. Elke dag 10 minuten gedurende moeilijke periodes in je leven. Hiernaast is regelmatig mediteren (10 minuten is voldoende) ook helpend. Je hersenen kunnen ontspannen en er ontstaat ruimte, dingen vallen op hun plek. Dit effect kan het wandelen in de natuur ook hebben. Ik krijg vaak heldere ingevingen als ik alleen in de natuur ben. Daarna pak je je leven weer op. Wat wil je wel? Is dit makkelijk, nee. Met vallen en opstaan doorgaan, met vertrouwen de toekomst tegemoet.
We sloten de yogales af met het prachtige nummer van India Arie – I am light.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *