Moederdag 2020

10 mei is het moederdag. Mijn eerste moederdag zonder mijn moeder…..
Mijn moeder is in september 2019 overleden. Ze was dementerend.
In deze tijd van corona maatregelen denk ik vaak aan haar. Hoe zou dat voor mij zijn geweest als ik haar niet kon bezoeken in het verzorgingstehuis….

Ik kwam als mantelzorger en enigst kind veel bij mijn moeder op bezoek. Twee a drie keer in de week was ik bij haar. Mijn hart doet pijn als ik zie dat kinderen niet bij hun ouders op bezoek kunnen. Wat zou ik gedaan hebben, gevoeld hebben?

Wat ik ook zie is de enorme flexibiliteit van mensen. Denken in oplossingen ipv problemen. Je ouder bij je in huis nemen, via beeldbellen of een glazen unit in de tuin elkaar toch zien; de handen op het raam tegen elkaar.
Alleen elkaars stem horen is fijn. Als men verder in het dementieproces zit, is dit echter vaak niet meer mogelijk contact via horen/telefoon.
Je bent snel uitgepraat, heel snel…..

Het proces van dementeren heb ik als heel bijzonder ervaren, confronterend, mezelf steeds weer aanpassen aan de veranderende situatie. Maar bovenal waardevol hoe ik contact kon houden met mijn moeder. Aanwezig zijn. Eigenlijk zegt dat alles, er zijn…. Samen genieten van de kleine dingen in het hier en nu. “Wat is de natuur mooi groen he”, ik zou het haar, gezien de kleuren die de lente ons geeft, ook nu kunnen horen zeggen.

Omgaan met verandering brengt me terug naar het nu.
Online yogales geven ipv op locatie. Uitvinden hoe ik met een headset les kan geven, een nieuw dagritme zien te vinden.
Wanneer werk ik, wanneer zorg ik voor onze pup. Ja dat had ik nog niet vermeld sinds 5 april woont een pup bij ons in huis.
Naast dat de cursisten moeten wennen aan online yoga, op je eigen tijd te volgen. Merk ik ook een verandering bij de kinderen en volwassenen die ik coach.

Een moeder van een meisje welke ik coach vertelde het volgende:
“het gaat hier gelet op de omstandigheden en beperkingen van de Corona supergoed! We hebben met de kinderen een modus gevonden om samen thuis te werken en school te volgen, normaal heerst hier de hectiek en door het wegvallen van alles is er meer rust in het huis”.
Hoe prachtig is dat! Naast dat het natuurlijk af en toe lastig kan zijn om met zijn allen in huis te zijn, ontdek je dit samen. Hoe prachtig ook voor het zelf helend vermogen van het gezinssysteem. Ontdekken dat je het zelf (weer) kunt.

Terug naar moederdag 2020, een andere moederdag voor mij.
Een andere, bijzondere moederdag voor velen. Ik hoop hoe dan ook dat je de verbinding met je dierbaren kunt blijven voelen.
Een eigen weg vindt in het omgaan met de mogelijkheden die de crisis, deze verandering ons biedt. Want dat biedt het, mogelijkheden, ook al voel je deze misschien nu niet. Wees in het moment, samen aanwezig in het nu, geniet van de kleine dingen deze wijsheid gaf mijn moeder me mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *