Dankbaarheid december 2016

Dankbaarheid

In de winter krijgt dankbaarheid voor mij extra betekenis. De dagen zijn korter, er is minder licht, je krijgt de mogelijkheid meer naar binnen te keren. Dit merk ik ook aan mijn energie niveau; behoefte aan verstilling, rustigere yogalessen, dromen, slapen, wandelen, samenzijn met geliefden en warmte.
Er komt dan meer ruimte om dankbaarheid te ervaren. Terwijl de decembermaand ook een gevoel van moeten op kan roepen en van drukte…. Hoe creëer jij deze ruimte en wat betekent dankbaarheid voor jou?

In de yoga speelt dankbaarheid een grote rol. Handvatten voor een lichter leven worden beschreven in de Yoga Sutra’s van Patanjali. Deze bevatten teksten welke richting kunnen geven aan jouw leven met als doel een rustige geest te krijgen. Santosha, wat je als tevredenheid kunt vertalen is één van die handvatten. Het uitgangspunt is dat je pas echt geluk vindt als je tevreden bent met wie je nu bent en dankbaar voor wat je op dit moment hebt. Dit houdt ook in tevreden zijn als het mee zit en als het tegen zit. Wat helpend hierbij is, is het loslaten van doelen en in het nu leven. LIfe is a journey, not a destination.

De maand december doe ik via Facebook mee aan 30 dagen dankbaarheid. Elke ochtend krijg ik een uitnodiging over een thema waar ik die dag aandacht aan kan besteden. Geweldig om hier aan mee te doen en geïnspireerd te raken.

Op yoga gebied ben ik het afgelopen jaar dankbaar voor onder andere onderstaande zaken:
* Het geven van de yoga lessen voor tieners, kinderen en volwassenen
* De workshop die ik bij Ons Dagkamp heb verzorgd (zie afbeelding)
* De yogalessen voor de kinderen met een (meervoudige) beperking
* De yogalessen voor kinderen met (functionele) buikpijn
* Het volgen van de yogadocent opleiding bij Namo Namah; ik ben nu 3e jaars 😉
* Het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden
* Het continuëren van bestaande samenwerkingen
* Het afscheid nemen van ideeën, bepaalde workshops, samenwerkingen: loslaten

Ik wens je een goed, ontspannen, avontuurlijk en dankbaar 2017 toe.

Het lesschema van YokiCoe yoga.

Speelse yogagroet,

Ina