Nieuwsbrief juli 2015

Beste lezer,

Het is alweer juli en de zomervakantie is gestart. In deze nieuwsbrief informatie over peuteryoga, tieneryoga en kinderyoga. Ik start met wat achtergrondinformatie over Ahimsa; geweldloosheid.

Een paar duizend jaar voor onze jaartelling is yoga ontstaan en opgeschreven in sutra’s; traditionele geschriften in het Sanskriet. In het Indo-Eropese taalgebied is het Sanskriet de oudste taal, naast het Grieks en het Latijn.
De yoga sutra’s opgeschreven door Patanjali liggen aan de basis van veel huidige yoga-stromingen.
Patanjali beschrijft in 8 stappen richtlijnen die je kunt vertalen naar je welzijn en je functioneren in de maatschappij.
Bij kinderyoga verwerkt ik deze richtlijnen in de thema’s van mijn lessen en in de algemene opbouw van een kinderyoga les.
Stap 1 zijn de Yama’s; een vorm van onthoudingen wat te maken heeft met sociaal gedrag en de buitenwereld.
Tijdens de yogadocent opleiding die ik volg, werd de yama “geweldloosheid” besproken. Je houding ten opzichte van alle levende wezens.
Wat betekent “geweldloosheid” Ahimsa voor jou? In jouw denken, je spreken en in je handelen?
Wat betekent Ahimsa tijdens het uitoefenen van yogahoudingen, in hoeverre luister je naar je lichaam?

Peuteryoga op het kinderdagverblijf
YokiCoe yoga heeft met veel plezier in de maanden mei en juni workshops peuteryoga gegeven op een kinderdagverblijf. Waarom yoga voor peuters?
Van nature zijn peuters actief en bewegelijk. Naast beweging, wordt de peuter ook ontspanning en rustmomenten aangeboden tijdens peuteryoga.
De afwisseling van inspanning en ontspanning brengt de peuter in balans. Naast het bewegen gaat het bij peuteryoga ook om de ademhaling, de aanraking
en de zintuigen. Peuters genieten van het onderzoeken van lichaamshoudingen, het spelen met hun adem en het gebruiken van hun zintuigen.
Daarom is yoga zo geschikt voor hen! Het bewegingsliedje “wandelende boom” brengt bij veel peuters rust door beweging. De zonnegroet voor peuters is favoriet bij veel peuters 😉

Tieneryoga in Coevorden
Na de zomervakantie start er vanaf maandag 7 september een nieuwe cursus tieneryoga voor jongeren van 11 tot 16 jaar.
De cursus wordt gegeven op een andere locatie: bij Invita Active aan de Modem 2d.
Voor data en tijden klik hier. Je kunt je nu al opgeven!  Tieneryoga voor meer rust en kracht!

Kinderyoga in Hardenberg
Nieuw! YokiCoe gaat samen werken met Cultuurkoepel Hardenberg en gaat na de zomervakantie kinderyoga lessen aanbieden.

De locatie van de lessen is in de balletzaal op het cultuur plein aan de parkweg. De aanmelding voor de cursussen gaan via Hardenbergkids.
Waarschijnlijk vanaf medio juli kun je je kind aanmelden. Er worden twee cursussen aangeboden:
Kinderyoga voor 4-7 jarigen en kinderyoga voor 8-12 jarigen. Beide cursussen bestaan uit 5 lessen. De eerste les is woensdag 9 september.
Voor meer informatie over de inhoud van de lessen, klik hier.

* Een leestip voor deze vakantie is “gelukkig zijn moet je durven” van Rosalinde Weel. Met praktische en inspirerende oefeningen om innerlijk gelukkig te zijn. Hoe vind je het ware gelukkig zijn? Neem het leven in eigen hand en luister naar je hart.
* Voor kinderen vanaf 5 jaar is er het boekje van Relax kids “De Toverdoos” met hierin sprookjesmeditaties. Aan het eind van de kinderyoga les wordt er vaak een verhaal voorgelezen.
Ook voor het slapen gaan een erg fijn boekje. Creëer zo thuis een momentje van rust. Dit boekje is via yokicoe te bestellen.

Rest mij jullie een fijne,relaxte zomer te wensen.

Een zonnige groet,

Ina

 

Bronvermelding: Namo Namah, Arterre, Wikipedia, boek “yoga voor peuters en kleuters”- Marjolein Tiemstra