Komende woensdag; Aswoensdag eindigt carnaval en start de vastentijd toelevend naar Pasen. 40 dagen vasten; vanuit het Westerse Christendom om te herdenken dat Jezus zich terugtrok in de woestijn, zonder te eten.
Hoe kun je tegenwoordig uiting geven aan deze vastentijd? De beweegredenen kunnen ook divers zijn; religieuze of (natuur) geneeskundige redenen….Het kan een middel zijn tot bezinning. In de natuurgeneeskunde wordt vasten gebruikt als manier om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen. In verschillende religies wordt vasten beoefend. Zowel het Jodendom, het Christendom, de Islam, het Hindoeïsme als het Boeddhisme kennen vastenrituelen.
*Je zou in deze periode meer tijd kunnen nemen voor bezinning: gebed, meditatie, wandelen in de natuur, in stilte wandelen, elke avond opschrijven waar je dankbaar voor bent.
* Je zou in deze periode soberder kunnen gaan leven, een ouder iemand of iemand die zich eenzaam voelt kunnen bezoeken. Iemand een kaart sturen en vertellen waarom je die persoon waardeert. Een bloemetje geven aan iemand die je dankbaar bent voor…..
* 40 dagen vasten van:
– sociale media……ja dat klinkt misschien als veel: je kunt ook elke week één sociale media niet gebruiken….
– frisdrank of koffie
– suiker
– toetje na het avondeten
– Netflix
– alcohol
– tv kijken
– kleding kopen
– kranten/nieuws
Of elke dag iets anders vasten, kan ook een mooie uitdaging zijn.
de zondag zou je als uitzondering kunnen zien van de vastentijd. Hierbij met een glimlach ook lief zijn voor jezelf; je kunt altijd weer op nieuw beginnen. Elke dag een nieuwe kans. Maar wel met liefdevolle discipline het proberen vol te houden en te kijken wat het je brengt…
Misschien een uitnodiging om de deugd bescheidenheid meer na te gaan leven in je leven.
In de yogafilosofie komen we dan bij de Yama: Mitahara, bescheidenheid. Bescheiden in je eetlust, eet niet te veel, geniet van vers en gezond voedsel. Eet op vaste tijden, in een rustig tempo. Eet niet tussen de maaltijden door, in een verstoorde sfeer of wanneer je overstuur bent. Vermijdt overvloed. niyama: Santosa. Wat je als tevredenheid kunt vertalen. Wees tevreden door vreugde en rust in het leven te zoeken. Wees gelukkig; lach en verhef anderen. Wees steeds dankbaar voor je gezondheid, je vrienden en je bezittingen. Je kunt het als gedragscodes zien en al lezende roept het je wellicht op tot bezinning. Je pikt eruit wat op dit moment bij je past. Ik wens je een mooie vastenperiode toe met veel vreugde. Wees ook in het vasten bescheiden, niet alles tegelijk willen; wellicht één of twee aandachtspuntjes die haalbaar zijn.
Namasté Ina
