Nieuwsbrief september 2014

Hallo allemaal,

De scholen zijn weer begonnen en ook YokiCoe kinderyoga begint aan een nieuw seizoen.
De nieuwe activiteiten tieneryoga en peuterspel&yoga verdienen extra uitleg.

Mogen kinderen nog wel kind zijn? Tegenwoordig moeten kinderen steeds jonger steeds meer. De maatschappij stelt steeds meer eisen, er zijn tegenwoordig al peutertoetsen. Hoe vindt een peuter ontspanning vanuit zichzelf?

Als we naar de jongeren kijken blijkt uit onderzoek van Een Vandaag samen met jongerenkrant 7Days dat jongeren (60%) wekelijks één of meerdere keren stress hebben over school- of studiezaken.
Een meisje vertelt dat ze druk ervoer door de maatschappij, door vrienden en door ouders. “Het is immers crisis; je moet presteren op school, anders heb je geen kans op een baan.”
Vrienden sturen berichtjes via de sociale media en verwachten snel antwoord. Voor het gevoel van veel kinderen en jongeren krijgen ze zoveel berichten dat, als ze alles willen beantwoorden veel tijd kwijt zijn. Uit het interview met het meisje blijkt veel over verwachtingen van anderen te gaan. Vaak is er onbegrip als iemand niet aan deze verwachtingen voldoet. Hoe ga je met deze druk om als jongere en hoe blijf je bij jezelf?

Wat ik een mooi contrast vind om hiernaast te leggen zijn twee zaken:
1. Het idee dat peuters en kleuters zich vooral motorisch dienen te ontwikkelen en zelfvertrouwen dienen te krijgen. Onder de 6 jaar is een schoolse aanpak volstrekt zinloos. Dit zegt hoogleraar orthopedagogiek Sieneke Goorhuis-Brouwer in KRO-programma Brandpunt.
2. Is het onderwijs systeem uit Finland. Door velen wordt dit als het beste ter wereld gezien. In Finland is de kinderopvang voor jonge jonge kinderen vooral gericht op spelen en niet op de cognitieve ontwikkeling. Leerlingen onder de 16 jaar doen in Finland geen gestandaardiseerde toetsen en examens. Leerlingen kunnen daardoor leren in een angstvrije omgeving waarin creativiteit en eigen initiatief worden aangemoedigd.

Kinderyoga sluit aan bij de laatste twee theorieën;
Door te spelen met yoga ontdekken peuters en doen ze vaardigheden op, die een bijdrage leveren aan de psychosociale ontwikkeling. Spelen zorgt voor plezier; je kunt je immers uitleven in je spel. Het leidt tot ontdekken van rustmomenten en draagt bij aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen.
Dit geldt ook voor tieners; door aan tieneryoga te doen kunnen jongeren meer innerlijke rust ervaren door tijd voor zichzelf te nemen en bewuster van je lichaam/denken te worden.
Het leren kan beter gaan door een verbetering van de concentratie en een stijging van het zelfvertrouwen.

Tijdens het interview bij radio loco (lokale omroep Coevorden) werd ik gevraagd om te kiezen welke van de twee groepen: de peuters of de tieners het meest baat zou hebben bij yoga. Een lastige vraag vond ik dit omdat ik denk dat eigenlijk beide groepen yoga verdienen. Wat ik echter denk is dat peuters meer open staan voor wat hen aangeboden wordt, ze leven in het moment. Tieners zijn m.i. lastiger te bereiken; ze hebben vaak een steuntje in de rug nodig met hulp van ouders of leerkrachten die hen over de streep trekken. Als tieners meedoen wil het lacherige nogal eens mee vallen en doen ze serieus mee. Ze ervaren een momentje voor zichzelf en rust!

Zo blijkt peuterspel&yoga en tieneryoga wat ver uit elkaar lijkt te liggen qua leeftijd en lesinhoud toch overéénkomsten te hebben : het zorgt allebei voor rust en kracht!

Als je nog eens een artikel na wilt lezen:
jongerenpanel.eenvandaag: over stress bij jongeren
onderwijs/schoolsysteem-finland/

Wil je een workshop of lessen peuterspel&yoga of ouder-kindyoga samen met je kind volgen?
In Coevorden geef ik de volgende workshops
In Bergentheim geef ik vanaf dinsdag 4 november een cursus peuterspel&yoga. 5 speelse lessen op de dinsdagochtend!

Wil je meedoen met de pilot Tieneryoga in Coevorden?
Bij voldoende aanmeldingen gaan we van start!
Dag en tijdstip in overleg.

Ik geef je graag meer informatie

 

Geniet van de nazomer en ik zie je graag tijdens één van de activiteiten van YokiCoe kinderyoga!

Een zonnige groet,

Ina

“Je ontdekt meer over een persoon in één uur spel, dan in een jaar conversatie” Plato