Kinderyoga voor kinderen van 4 t/m 7 jaar:

Het speelse karakter en de dynamiek staat in deze lessen voorop. Kinderyoga op deze leeftijd is één groot avontuur aan de hand van een thema gegeven. Herhaling en eenvoud komt in de les naar voren, wat kinderen een gevoel van herkenning, veiligheid en houvast biedt.
Rustmomenten spelen ook een essentiële rol. Een kind leert op een speelse wijze de afwisseling tussen inspanning en ontspanning op te pikken.

Thema’s die in mijn lessen voorkomen zijn : seizoenen, het circus, piraten of sprookjes.

Bewegen( o.a. Lopen, stampen, kruipen, springen) , tik spelletjes,  yogahoudingen (die naar dieren zijn vernoemd), ademspelletjes, concentratiespelletjes, zintuigspelletjes, liedjes en versjes  zijn de ingrediënten die de yogales inkleuren. Hierbij wordt aangesloten bij de belangstelling en de belevingswereld van de kinderen.leeuw tycho en ik

In de lessen wordt gebruik gemaakt van materialen als kinder/prentenboeken, muziek(instrumenten), spelparachute, kleurplaten in de vorm van een mandala en materialen uit de natuur.

Er kunnen ± 6 kinderen mee doen met deze lessen.

* Mandala betekent cirkel. Doordat de vorm rond is, helpt het tekenen/kleuren van een mandala een kind de aandacht naar binnen te richten en stil te worden.

reacties:
7 jarig meisje: “Ik vind kinderyoga leuk omdat je dieren kan nadoen. Ina geeft lief les en ze is een goede juf”
7 jarige jongen zit in de “muishouding”: “dit voelt lekker!”

 

Kinderyoga voor kinderen van 7 t/m 11 jaar:

De yogahoudingen worden uitdagender en concreter. Deze lessen lijken qua opbouw en onderwerpen op de lessen van de kleuters.
We staan stil bij de opbouw van een yogahouding en welk effect de houding op jou heeft. Geeft een houding je meer kracht of doet het een beroep op je evenwicht?
We luisteren naar elkaar en werken samen met de ander. Het met aandacht voelen (bijvoorbeeld van de adem in je lichaam) zorgt voor ontspanning.
Door de oefeningen kun je aanwezig zijn: bewegen, ervaren, praten, stil zijn.

Aan de hand van thema’s beleven we avonturen: we gaan bijvoorbeeld op reis naar een ander land. Weet jij welk land het is?
We staan stil bij hoe je je voelt en de fantasie wordt gestimuleerd. Thema’s die in mijn lessen voorkomen zijn o.a. culturen (o.a. indianen), emoties, dieren.
we hebben het in de lessen over vrijheid, ergens nieuw zijn of over je eigen plek. de-boom-groep

Bewegen; warming up, tik spelen, yogahoudingen (zonnegroet, maangroet), speelse adem en concentratie oefeningen, samenwerking (in spel, yogahoudingen en massage*),
positieve verhalen, kleuren of tekenen zijn onderdelen van een les.

In mijn lessen maak ik o.a. gebruik van yoga spelkaarten, meditaties voor kinderen, muziek, plaatjes, spelmaterialen als de spelparachute, grote ballen, ballonnen

Er kunnen ± 8 kinderen mee doen met deze lessen.

Ik geef de kinderyoga lessen in kleine groepen, zodat er meer individuele aandacht is en ik de lessen af kan stemmen op de kinderen.

* Massage wil zeggen dat de kinderen elkaar masseren op een speelse manier. Het aanraken gebeurt op de kleding; ook kan er gebruik gemaakt worden van materialen als een veer of een kwastje.
Bijvoorbeeld: pizza bakken op de rug van een ander.zittende-meditatie

reacties:
10 jarig meisje “wil je t verhaaltje nog een keer lezen, ik werd er zo rustig van”